Къща за гости Камелия
0889 64 92 82 / 0889 86 92 05 / 0899 11 52 52

Забележителности

                   

Село Аспарухово, Варненско се намира в северното начало на един от проходите на Източна Стара планина- на стария път от Овеч (дн. Провадия) за Анхиало и на брега на р. Луда Камчия. Най-старото име на селото е Овчага.

В селото има етнографски резерват "Овчага" със старинен тип къщи, запазени са и Килийното училище и църквата "Света Петка". На Петковден (стар стил) селото празнува свой събор-курбан. От април до октомври селото бива посещавано от многобройни туристи от цял свят. Местните жители продължават и успяват да съхраняват фолклора, бита и душевността. Село Аспарухово отстои на 84 км от гр. Варна, на 33 км от гр. Провадия, на 48 км от гр. Карнобат. Има автобусни връзки. Гарата е на ж. п. линията София - Карлово - Карнобат - Варна. На нея спират само пътнически влакове. Според археологически данни селището съществува от VIII-IX век. До началото на нашия век то се нарича Овчага - по името на крепостта на селския водач Ивайло. По-късно селото се премества, но част от старите къщи се обособяват като архитектурно-етнографски комплекс. Старото килийно училище от епохата на Възраждането и каменната църква от 1857 год. са пренесени изцяло от старите им места, останали на дъното на язовира.

                                           

Скалният феномен Чудните скали е една изключително интересна и красива природна забележителност в района на Варна. Чудните скали се намират на 4 км от село Аспарухово, разположени на живописния бряг на язовир Цонево.

Природен феномен Чудните скали е образуван в резултат на влиянието на вятъра и водата върху варовиковите скали. Тези интересни по форма варовици не са монолитни, а са разделени на блокове, които се издигат непосредствено от бреговете на язовир Цонево. Тук скалите са най-стръмни и отвесни. Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава път за коли, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват за почивка и да се насладят на чудната гледка и изваяни форми.

Местността е изключително подходяща за туризъм, има изградени Екопътеки, а любителите на риболова могат да задоволят своята страст на язовир Цонево.